Çelik çatı sistemleri


Model Çatı Çeşitleri






Güvercinlik nedir, detayları, güvercinlik amacı

 
Çatılarda güvercinlik, çatı arası katın aydınlatmasını sağlamak veya çatı teraslarına kapı geçişlerini sağlamak amacıyla yapılan küçük çatı görünümlü kırma veya oval olarak yapılabilen detaylardır.

Çelik çatılarda veya ahşap çatılarda güvercinlikler birbirlerine benzer biçimlerde uygulanabilir. Güvercinlik detaylandırmasının ve modellemesinin çatı kaplaması ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Değişken eğimli sistemler uygulama zorluğu açısından çok tercih edilmezler. Mümkünse sabit eğimli yapılıp küçük dikmeler ile yüksekliklerin sağlanması gerekir.
Güvercinlikler çatı eğimlerine uyumlu bir biçimde yukarıda gördüğünüz şekillerde farklı türlerde uygulanabilir. Çatı arası katının aydınlatılmasının yanısıra yapınıza estetik de katabilirsiniz.

Yukarıdaki fotoğrafta ahşap bir güvercinliğin içten görünüşü gözükmektedir. Burada terasın yan cepheye bakan tarafında pencere açılmıştır. Yapının yapılacağı bölgenin imar yönetmeliklerine göre çatı eğimleri ve yükseklik şartları iyi incelenmelidir.
Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta çelik olarak uygulanmış bir çatının yine çelik kutu elemanlar ile kaynaklı bir biçimde uygulaması görünmektedir. Kaplaması ise muhtemelen su kontraplağıdır. Çelik yapılar bilindiği üzere paslanmaya karşı iyi korunmalıdır. Yoksa zamanla korozyon sonucu çelikte mukavemet düşüklüğü muhtemeldir.
Son olarak yukarıdaki resimde çelik fabrika yapısının çatısı üzerinde yine çelik profiller ile modellenmiş bir güvercinlik detayı gözükmektedir. Çelik fabrikalarda aydınlatma görevini çoğunlukla her açıklığa yerleştirilen saydam paneller üstlenmektedir. Ancak yapı sahibinin ve mimarın tercihine göre güvercinlikler uygulanmasında bir sakınca yoktur.




Parapet detayı, parapet kesiti, parapet yapımı

 
Parapet terimi nedir? Parapet ne demektir?

Parapet, çatılarda, balkonlarda ya da yapının zemin ile kesiştiği bölgelerde yapı boyunca koruma veya kötü görünümü önleme amacıyla yapılan kaplamalardır.

Sanayi tipi yapılarda çatı eğimini gizlemek veya yağmur deresini gizlemek amacıyla çatının cephe ile kesiştiği bölge boylu boyunca parapet ile dönülebilir. Bu uygulama endüstriyel yapının düzgün bir görünüme sahip olmasını sağlar. Ancak kar birikmelerine sebebiyet vereceğinden yapılan hesaplarda parapet bölgesindeki birikmeler dikkate alınırsa daha doğru bir çözüm elde edilir. Bu hesap pratik olarak en dıştaki aşığın yarım değil de tam yük alanını karşılayacak şekilde kar yükü etkitilmesi ile yapılabilir.


Üç boyutlu örnekte tipik bir çelik yapı parapet detayını görmektesiniz. Cephe kaplaması ile aynı hizada genellikle maksimum mahya yüksekliğine kadar çıkıntı yapılır ve kapmalanın üst tarafı parapet ile kapatılır. Bu da kötü görünümü önler ve aynı zamanda kaplamanın hassas bölgelerini de koruma sağlar.
Yağmur deresi ise çatı kaplamasının bittiği bölgede son aşıktan itibaren parapete kadar devam eden bükümlü saclardan imal edilir ve parapet arkasına saklanabilir. Böylece yağmurlu havalarda fabrika etrafında herhangi bir su akıntısına maruz kalınmaz.
Parapet için yapılan çıkıntı cephe taşıyıcı elemanları ile aynı malzeme ve profilden seçilebilir ve ana taşıyıcı kolona kaynaklı olarak bağlanabilir. Bu kaynağın imalathane kaynağı olması her zaman daha faydalı olacaktır çünkü yerli ve yabancı birçok yönetmeliğe göre açık hava kaynaklarından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Verilen kesit ve detaylar çelik yapılar, endüstriyel yapıları içeren fabrika yapılarında sıkça kullanılan detaylardır.

Panel Çatı Modelleri




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder